Nacrt Odluke o sufinanciranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola

0
107

Ovo savjetovanje je otvoreno od 07. lipnja 2022. do 17. lipnja 2022. godine. Nakon isteka roka više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu.

Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine broj 116/2018) člankom 14. st. 1. propisuje da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu.

Osim udžbenika, učenici su u svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu obvezni koristiti druge obrazovne materijale, tj. radne bilježnice, zbirke zadataka, likovne mape i druga pomoćna nastavna sredstva, što mnogim roditeljima predstavlja značajne financijske troškove prije početka svake školske godine.

Katalog odobrenih drugih obrazovnih materijala objavljuje Agencija za odgoj i obrazovanje na svojim internetskim stranicama (https://www.azoo.hr/drugi-obrazovni-materijali-arhiva/agencija-za-odgoj-i-obrazovanje-objavljuje-katalog-odobrenih-drugih-obrazovnih-materijala/ ), a osnovne su škole dužne, temeljem članka 16. st. 6. prethodno spomenutog Zakona, do 15. srpnja donijeti i na svojim mrežnim stranicama objaviti odluke o korištenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala.

U cilju olakšavanja financijske situacije i osiguravanja što boljeg pedagoškog standarda za svoje građane, predlaže se donošenje Odluke o sufinanciranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola koji imaju prebivalište na području Grada Čakovca.

U skladu s predloženom Odlukom svim bi se učenicima osnovnih škola koji imaju prebivalište na području Grada Čakovca sufinancirala nabava drugih obrazovnih materijala koje su osnovne škole objavile na svojim internetskim stranicama.

Pozivamo Vas da se svojim komentarima i prijedlozima uključite u ovo Savjetovanje i pomognete nam da izmjeni Odluke pristupimo uzimajući u obzir Vaša razmišljanja.

Svoje prijedloge možete poslati ispunjavajući formular za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću koji možete poslati na adresu esavjetovanja@cakovec.hr

Jednako tako, možete se uključiti upisujući svoje prijedloge i ideje u obrazac za savjetovanje.

Po završetku Savjetovanja, svi pristigli prijedlozi bit će pregledani i razmotreni, sastavit će se Izvješće o usvojenim i odbijenim prijedlozima koji se tiču samog teksta Odluke i to izvješće bit će objavljeno na ovoj stranici.

Ovo savjetovanje je otvoreno od 07. lipnja 2021. do 17. lipnja 2022.