Nacrt prijedloga Odluke o demografskim mjerama Grada Čakovca

0
4635

Ovo savjetovanje je otvoreno od 25. studenog 2019. do 02. prosinca 2019. godine. Nakon isteka roka više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu.

Demografska kretanja na području Grada Čakovca pokazuju da se unatrag nekoliko desetljeća kontinuirano smanjuje broj novorođene djece koja imaju prebivalište na području Grada Čakovca. Ovakvo stanje dodatno je povećano pojačanim migracijama stanovništva u fertilnoj dobi zbog ekonomskih razloga. Bez obzira što se na području Grada Čakovca, prema službenim podacima ne smanjuje ukupni broj stanovnika, sve je manje onih mlađih od 25 godina.

Ukoliko se ovakva kretanja nastave to će u bliskoj budućnosti imati direktne posljedice na raspoloživost radne snage i gospodarski razvoj, zdravstveni sustav i obrazovnu politiku. Kako bi se povećao broj novorođene djece, posebice prosječan broj djece kod mladih obitelji, ali i stvarali što kvalitetniji uvjeti obiteljima s više djece, Grad Čakovec donosi posebnu Odluku o demografskim mjerama. One predstavljaju nadstandard u odnosu na prava propisana zakonima, a koja su usmjerena prema obiteljima s više djece.

Ponajprije, usmjerene su na poticanje obitelji da se odluče na drugo dijete.  Statistika pokazuje da se sve veći broj mlađih obitelji ne odlučuje na drugo dijete ponajprije iz razloga što im sustav ne omogućava istovremeno kvalitetno podizanje obitelji i građenje poslovnih karijera. Povećanjem naknade za drugorođeno dijete, ali i omogućavanje olakšica te prednosti kod upisa djeci koja dolaze iz višečlanih obitelji, žele se potaknuti takve obitelji da imaju još djece.

Ovom Odlukom na jednom se mjestu reguliraju sve mjere koje ne predstavljaju nadstandard s područja socijalne skrbi, odnosno nisu ograničene imovinskim cenzusom, već predstavljaju prava namijenjena svim stanovnicima Grada Čakovca. Također, njihovo objedinjavanje stručnim službama Grada Čakovca omogućuje lakše i jednostavnije praćenje njihovih učinaka, te kasnijeg stvaranja podloge za implementaciju novih politika usmjerenih na poboljšanje demografske slike Grada Čakovca i strateškog planiranja razvoja Grada Čakovca u narednim razdobljima.

Pozivamo Vas da se svojim komentarima i prijedlozima uključite u ovo Savjetovanje i pomognete nam da izmjeni Odluke pristupimo uzimajući u obzir Vaša razmišljanja.

Svoje prijedloge možete poslati ispunjavajući formular za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću koji možete poslati na adresu esavjetovanja@cakovec.hr

Jednako tako, možete se uključiti upisujući svoje prijedloge i ideje u obrazac za savjetovanje.

Po završetku Savjetovanja, svi pristigli prijedlozi bit će pregledani i razmotreni, sastavit će se Izvješće o usvojenim i odbijenim prijedlozima koji se tiču samog teksta Odluke i to izvješće bit će objavljeno na ovoj stranici.

Ovo savjetovanje je otvoreno od 25. studenog 2019. do 02. prosinca 2019.